Maszyny do popcornu są łatwe w obsłudze i nie wymagają specjalnych umiejętności do ich obsługi. Operator wsypuje ziarno kukurydzy do specjalnego pojemnika, gdzie jest podgrzewane do wysokiej temperatury. Jednocześnie włączane jest mieszadło, które zabezpiecza przygotowywany popcorn przed przypaleniem. Pod wpływem temperatury ziarna „eksplodują”, zamieniając się w płatki powietrza. Gotowy produkt pakowany jest w papierowe kubki lub wielokolorowe woreczki foliowe.
Wszystkie urządzenia do popcornu są podzielone na trzy kategorie, w zależności od ich wydajności.
• Modele do użytku domowego. Posiadają niską wydajność (1-2 uncje pojedynczego załadunku).
• Urządzenia do popcornu o średniej wydajności (od 6 do 12 uncji pojedynczego ładunku). Stosowany w kinach, kawiarniach, parkach i na plaży.
• Wysokowydajne maszyny lub przemysłowe maszyny do popcornu (od 12 do 49 uncji pojedynczego ładunku). Dobrze nadaje się do dużych kompleksów rozrywkowych lub kin.
Do produkcji popcornu w dużych ilościach używa się kilku głównych odmian kukurydzy. Najpopularniejsze z nich to ziarna przeznaczone do produkcji popcornu karmelizowanego i słodkiego.